KATTERIJ HET PAUPERPARADIJS

G A

T E R U G

N A A R

S T A R T

Vers bloed

Het mooie van ons ras is dat we het niet zelf bedacht hebben, Noorse boskatten liepen - en lopen nog steeds - van nature zo rond in Noorwegen. We noemen het daarom ook wel een natuurras. In de 70-er jaren is het stamboek geopend, omdat men dacht dat de typische boskat (skogkatt) mogelijk zou uitsterven. Het doel was dus het behoud van de soort, een heel mooi streven, maar inmiddels mag duidelijk zijn dat de soort zich zonder stamboek ook prima gered heeft. Ik denk dat een deel ook gewoon puur liefhebberij was en de uitdaging de mooiste, liefste boskat te fokken. Ik snap dat wel!

Het stamboek is destijds gestart met 192 katten. Volgens sommigen is dit een voldoende brede basis om een ras in stand te houden. Ik heb hier een andere mening over. Vergelijk het maar eens met een dorp van 192 inwoners, waar geen nieuwe mensen komen wonen. Dorpelingen bouwen onderling relaties op, generatie na generatie. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat uiteindelijk iedereen wel familie van elkaar zal worden. Het resulteert altijd in inteelt, waarbij recessieve genen elkaar gaan vinden, waardoor afwijkingen en ziekten zichtbaar gaan worden.

Van de 192 katten is het ook nog zo dat een aantal katten voor ontzettend veel nageslacht hebben gezorgd en andere katten maar zeer weinig. De basis is daardoor effectief kleiner geworden. Terug naar het dorp, de families die voor de meeste nakomelingen hebben gezorgd, zul je het meeste terugvinden in het telefoonboek en sommige families zijn door de jaren heen verdwenen, omdat die ene nakomeling die ze kregen jong is overleden. Zo is het onder de Noorse boskatten inmiddels onmogelijk geworden een kat te vinden die niet minstens 100 x de kater Polaris in zijn stamboom heeft staan, om een voorbeeld te geven.

Ook de uiterlijke kenmerken van de 'moderne Noor' geven wat mij betreft aanleiding novices in te brengen. Het uiterlijk van de Noor is dusdanig aan het veranderen, dat het steeds meer een designer-ras lijkt te worden dan een natuurras. Door het inbrengen van novices hoop ik een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan het terugfokken naar de originele rasstandaard.

Novice

Een gezonde populatie heeft links en rechts vers bloed nodig. Een gesloten stamboek loopt uiteindelijk per definitie vast. Wanneer dat zal zijn, dat blijft de vraag. Ik ben van mening dat we niet mogen afwachten tot er problemen ontstaan, voorkomen is niet alleen veel beter dan genezen, het is ook veel eenvoudiger.

In de praktijk zijn dorpen gelukkig niet afgesloten van de rest van de wereld, waardoor er nieuwe mensen bij zullen komen wonen. Vers bloed. Binnen het stamboek van de Noren kunnen we er zelf voor zorgen dat er links en rechts vers bloed binnen druppelt, dat zich vermengt met bestaande lijnen. Voor het verse bloed hoeven we ons gelukkig niet te richten op andere rassen, we bevinden ons namelijk in de luxe positie dat de originele Noorse boskatten nog altijd in Noorwegen rondlopen.

Zo heb ik in 2019 twee jonge katers gehaald, Sjef en Sjonnie, elk uit een Noors gezin, 1 uit een dorp vlakbij Oslo en 1 van het platteland van Eigersund. Ik prijs me gelukkig met deze 2 knappe verschijningen, die ook nog eens een uitzonderlijk mild en aanhankelijk karakter hebben.

Om inzichtelijk te houden waar de novices vandaan komen, heb ik ze in deze Google Maps kaart geplot. Wil je een novice laten toevoegen, gebruik dan het contactformulier.

DNA

Voor het introduceren van een novice is geen DNA profiel nodig. De kat moet de uiterlijke kenmerken hebben van een Noor en moet uit Noorwegen komen. Voor de zekerheid heb ik wel verschillende DNA testen laten uitvoeren, naar erfelijke ziekten, vachtkleuren en vachtlengte. De enige echte bijzonderheid die eruit is gekomen, is dat Sjef drager is van PKdef. Voor hem dus enkel dates met PKdef vrije dames en nakomelingen die de lijn gaan voortzetten zullen we ook moeten testen. Dragers zijn niet ziek, maar stel dat een kitten van beide ouders dit gen krijgt, dan is het kitten geen drager maar een lijder en zal het dus ziek worden. Vandaar dat een drager nooit met een drager verpaard mag worden! Dankzij DNA testen kunnen we dit voorkomen.

Uitslagen Sjef Gustav av Nesbru:
PDF DNA erfelijke ziekten Sjef
PDF DNA GSD IV Sjef
PDF DNA vachtlengte Sjef
PDF DNA vachtkleuren Sjef

Uitslagen Bla Skjonne av Eigersund:
PDF DNA erfelijke ziekten Sjonnie
PDF DNA GSD IV Sjonnie
PDF DNA vachtlengte Sjonnie
PDF DNA vachtkleuren Sjonnie

Screening hartgezondheid

HCM (Hyper Cardio Myopathie) is een dodelijke aandoening van het hart die we niet door middel van DNA onderzoek kunnen uitsluiten. We kennen momenteel maar 3 genmutaties, maar we weten dat er veel meer moeten zijn. Zolang niet alle genmutaties bekend zijn is, het van belang fokdieren echoscopisch te vervolgen. Deze echo's zullen een aantal keren herhaald moeten worden, tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar. De resultaten worden door de echoscopist aangeleverd aan de Pawpeds database.

Heb je vragen of heb je een dekkingsverzoek? Neem gerust contact op!
06 - 281 332 43
Ingrid Voortman