KATTERIJ HET PAUPERPARADIJS

M I L L I O N

D O L L A R

T I P

Vlooien...

Onlangs vertelde mijn schoonzus dat zij sinds de zomervakantie een waar vlooiencircus in huis hadden. Ze hadden álles geprobeerd, maar niets hielp... Of ik nog tips had? Veel verder dan de gebruikelijke adviezen kwam ik niet. Ja, schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken... en een stukje vlooienband in de stofzuigerzak.
Ik moet bekennen dat er ergens in mijn achterhoofd iets spookte in de trant van: 'je bent vast niet helemaal consequent geweest met preventieve middelen...'. Opzich natuurlijk ook geen héle vreemde gedachte als je zoiets zelf nog nooit hebt meegemaakt, wat ik natuurlijk toeschreef aan het maandelijkse pipetje Frontline Combo. De verhalen over resistentie heb ik nooit geloofd; we waren toch immers vlo-vrij?

Laat ik dan nu, met blote billen, toegeven dat ik er met mijn gedachte volkomen naast zat... Mijn katten hadden vlooien... 3 weken na het laatste pipetje: vlooienpoepjes op het ooit witte kleedje in de mand! We konden nog geen circus beginnen, maar als er niet gelijk iets zou gebeuren, dan zouden wij binnen korte tijd ook het programma kunnen laten drukken!
$%^&*@#.........

Dus! Chop chop chop! Gelijk elke kat opnieuw een pipetje van dat 'fantastische' Frontline spul, soppen, stofzuigen, stofzuigerzak weggooien, naar de winkel voor een vlooienband, nieuwe zak in de zuiger mét stukje vlooienband, wasmachine en droger overuren laten draaien, zweet van het voorhoofd poetsen... Hehe... 'wat een mazzel dat ik er op tijd bij was zeg...'. *ploft op de schone bank in de schone, frisse kamer*

Een week later: verdikke zeg... wéér zwarte stipjes op het schone witte kleedje in het schone mandje! Ik zag nog niets springen, maar zover mocht het ook écht niet komen! Dit keer had ik de tegenwoordigheid van geest om eerst de poezels grondig te kammen, en kammen, en nog eens kammen, met een kommetje water met afwasmiddel erbij, om de betrapte illegale vreemdelingen in te verdrinken. Dat zal ze leren! Inmiddels waren de winkels al gesloten, dus dook ik het internet op om te zoeken naar een huismiddeltje voor het sopwater. Azijn, Dreft, spiritus, mottenballen, lavendel, tea tree, knoflook, ... Pffft... De laatste 3 kon ik gelijk negeren, ik wist al dat deze middelen niet gezond zijn voor onze harige vlooienbalen, maar azijn en Dreft had ik wel in huis, dus aan de slag! Wie nu nog wil beweren dat azijn zo lekker fris ruikt in je huis, kan gelijk rechtsomkeert maken. Yech! Of had ik misschien teveel gebruikt? Nah, tegen vlooien kan niets teveel zijn, toch? *ploft, een beetje misselijk van de lucht, op de schone bank neer...*

Na een kriebelende, slapeloze nacht heb ik de volgende dag toch maar even de dierenarts gebeld, om te vragen wat zij adviseren. Stronghold. Tubes voor de katten en omgevingsspray voor in huis. De tubes zijn een tientje duurder dan Frontline, maar als het écht werkt, is het natuurlijk altijd een betere koop! Nog even gegoogeld naar de bijsluiter en wat ervaringen... en toen kwam ik The Million Dollar Tip tegen!

The Million Dollar Tip

Heb je meerdere katten, verdeel dan Stronghold Hond* in porties over de katten.
Zo ben je voordeliger uit!
Let op: rekensom voor nodig! En: dit geldt niet voor andere insecticiden!)

Natuurlijk ben ik gelijk gaan zoeken naar informatie over de veiligheid achter dit plan, want is Stronghold Hond wel veilig voor de kat? Als eerste viel op dat voor alle Stronghold tubes (hond en kat) 1 bijsluiter bestaat. In deze bijsluiter worden de volgende verschillen tussen de tubes aangegeven: dosering en concentratie. Alle tubes hebben dezelfde werkzame stof, Selamectine, over hulpstoffen staat niets vermeld, en dat is een punt van aandacht. Wat opvalt is dat de roze pipet volgens het schema zowel voor katten als honden gebruikt wordt en dat je voor dieren met een bovengemiddeld gewicht zelf de juiste combinatie van tubes moet samenstellen. Verder staat bij 'speciale waarschuwingen' geen informatie over wat te doen als je per ongeluk je kat het tubetje van de hond hebt gegeven of vise versa.

Het verlossende antwoord kwam toen ik zocht naar de registratie van Stronghold 120 mg. en 240 mg. (beide 'hondentubes'). Zowel in Engeland (VMD), als in Nederland (CBG-MEB), maar ook voor heel Europa (EMA) staan deze tubes sinds 1999 geregistreerd voor zowel hond als kat.

Verder ben ik tegengekomen dat Stronghold door dierenartsen ook voorgeschreven wordt aan fretten, kippen en konijnen, hoewel het enkel voor katten en honden geregistreerd staat. Zogenaamde 'off label use'. Hierbij wordt de dosis aangepast aan het gewicht. De firma Pfeizer zou, bij telefonische navraag, hebben aangegeven dat dit inderdaad veilig bij deze dieren gebruikt kan worden, maar raadt zekerheidshalve aan de kippeeieren de eerste 3 weken niet te eten.

Om toch drie-dubbel-zeker te zijn, heb ik zelf Pfeizer ook maar gebeld. De vriendelijke mevrouw aan de telefoon gaf, na overleg met hun dierenarts, het volgende aan: de enige verschillen tussen de katten,- en hondentubes zijn de dosis en de concentratie. Pfeizer kan niet garanderen dat door het verdelen met een spuitje de juiste dosis gegeven wordt. Het is mogelijk dat er alcohol verdampt bij het optrekken in het spuitje, hier zijn geen gegevens over beschikbaar. Ook is niet bekend wat het effect van de alcohol is op het rubber in het spuitje. Wij kunnen deze methode daarom niet aanbevelen.

Oke, Pfeizer kan de methode niet aanbevelen (begrijpelijk) en is duidelijk over de redenen. Goed je verstand gebruiken dus. Mocht je de vloeistof in een glaasje doen om het daarna in spuitjes op te trekken, lummel dan niet tot de alcohol verdampt, want dan zal de concentratie toenemen, waardoor je ongemerkt meer Selamectine geeft dan de bedoeling is. Het is dan ook niet verstandig aangebroken tubes of spuitjes te bewaren tot de volgende maand.

Dosering.
In de bijsluiter staat dat de minimum dosering 6 mg. Selamectine / kilo moet zijn en dat er bij toediening van 10 maal de aanbevolen dosis geen nadelige bijwerkingen werden geconstateerd. Als je naar het schema kijkt waarin de tubes aangegeven worden voor verschillende gewichten, dan zie je inderdaad dat de minimale hoeveelheid altijd 6 mg./kilo is. Als je dan ook ziet dat een kat van 2,5 kilo evenveel krijgt als een kat van 7,5 kilo, dan is gelijk duidelijk dat de lichte kat eigenlijk altijd (binnen veilige marge) overgedoseerd wordt, nl. 3 x de minimum dosis. Behalve het kostenplaatje valt er dus ook winst te halen op het gebied van dosering en de daaraan gekoppelde kans op bijwerkingen. Ook het milieu wordt minder belast, doordat het verbruik insecticide omlaag kan.

Tijd voor de rekensom.
De 'hondentubes'* bevatten een concentratie van 120 mg./ml.
Voor 1 mg. Selamectine heb je dus (1 : 120 =) 0,0083 ml. Stronghold Hond nodig, en voor de 6 mg. Selamectine die je per kilo kat nodig hebt (6 x 0,0083 =) 0,05 ml. Stronghold Hond.
Je kunt ervoor kiezen met een spuitje te werken, maar je kunt ook met druppels werken. In de verpleging heb ik geleerd dat 1 ml. 21 druppels bevat. Tegenwoordig wordt veelal 20 druppels aangehouden, waarschijnlijk omdat dit eenvoudiger rekent. Afijn, als 1 ml. 20 druppels bevat, dan bevat 0,1 ml. 2 druppels. Door dit te delen komen we op 0,05 ml. = 1 druppel, de dosis die nodig is voor 1 kilo kat.

Ik zet het even op een rijtje:

gewicht mg. Selamectine nodig ml. Stronghold hond* druppels Stronghold hond*
1 kilo 6 mg. 0,05 ml. 1 druppel
2 kilo 12 mg. 0,1 ml. 2 druppels
3 kilo 18 mg. 0,15 ml. 3 druppels
4 kilo 24 mg. 0,2 ml. 4 druppels
enz. enz. enz. enz.

Dit rijtje komt overeen met wat de dierenarts van een MainCoon fokker berekend heeft, maar het gebruik van dit schema blijft natuurlijk altijd je eigen verantwoordelijkheid. Nog eens narekenen dus!
* Stronghold violet (30 mg.), bruin (60 mg.), rood (120 mg.) en groen (240 mg.)

Om te bepalen welke tube je het voordeligst kunt gebruiken, bereken je hoeveel kilo poes je rond hebt lopen, en dus hoeveel mg. Selamectine je nodig hebt.

Een willekeurig voorbeeld:
Loes: 3,5 kg. ==> doseren als 4 kg.
Hendrik: 6,2 kg. ==> doseren als 7 kg.
Gert-Jan: 3,9 kg. ==> doseren als 4 kg.
Janna: 2,7 kg. ==> doseren als 3 kg.
TOTAAL = 18 kg. poes ==> (18 x 6) 108 mg. Selamectine nodig ==> Stronghold rood (120 mg.)
met Stronghold kat (blauw) waren al deze katten behandeld als zijnde 7,5 kg.
en had je in totaal 4 x 45 = 180 mg. Selamectine uitgedeeld

Tot slot het jaaroverzicht van de besparing voor deze willekeurige, 4 koppige poezenfamilie, er van uitgaande dat zij iedere maand behandeld worden:

. Stronghold kat
blauw
Stronghold hond
rood
besparing
pipetten 48 12 .
Selamectine 2160 mg. 1296 mg. 864 mg.
kosten** € 287,92 € 85,22 € 202,70
** gekocht bij het voordeligste internetadres. Was je gewend om bij de dierenarts te halen, dan kan je voordeel dus nog verder oplopen.

Zitten er dan alleen maar voordelen aan?
Nee, 'elk voordeel heb z'n nadeel'.
In dit geval mis je het comfort van kant en klare doses, die je zonder diep na te hoeven denken en zonder gedoe, toe kunt dienen. Alles heeft zijn prijs. ;)

Oktober 2011