KATTERIJ HET PAUPERPARADIJS

I K

L U S T

J E

R A U W

Voeding

Katten zijn van nature 'obligate vleeseters', oftewel pure vleeseters. Om mijn katten in goede gezondheid en conditie te houden, en om 'fastfood' ziektes te voorkomen, voorzie ik mijn katten van een rauwvlees dieet, in plaats van veelal op granen gebaseerde brokjes en blikvoer. Gedroogde stukjes kip en lever zijn hun favoriete snoepjes voor tussendoor. Voor een verantwoorde samenstelling heb ik Esther Plantinga, dierenarts en voedingsdeskundige, geconsulteerd. Het is een lust voor het oog om de katten met smaak te zien en horen (spinnend!) eten.
Vergeleken met brokken en natvoer was het resultaat voor mij opvallend en overtuigend: gezonde, sterke katten met een goede weerstand, glanzende vachten, veel urine (goed voor de nieren en de blaas), weinig ontlasting (nuttige voedingsstoffen geven weinig afval) en stralend witte gebitten zonder tandplak, cariës en/of tandvleesproblemen (door het snijden en scheuren van het vlees en de 'massage' van het tandvlees).

Het zelf samenstellen van dagporties vlees, bot en organen neemt veel tijd in beslag. Daarom ben ik naar verloop van tijd overgestapt op de gulden middenweg: gemalen rauwvoer, aangevuld met stukken vlees. Momenteel krijgen mijn katten Tinlo Cattery professional. Hier voeg ik grotere stukken vlees aan toe, omdat Tinlo 25% bot bevat, voor katten is dat circa 15% teveel. Een gelukje dus, want door grote stukken vlees toe te voegen wordt het gebit goed onderhouden. Op zondag krijgt de liefhebber een kwartel, maar daar is (nog) niet iedereen van gecharmeerd.
Omdat uit de berekening van de voedingsdeskundige bleek dat er op lange termijn toch wat tekorten zouden kunnen ontstaan, voeg ik nog wat wilde zalmolie toe (omega 3 en 6), zonnebloemolie (vit. E), vermalen vitamines (Catfortan) en periodiek een capsule zink. Om het tekort aan mangaan op te lossen heb ik ervoor gekozen een minimale hoeveelheid volkoren brood toe te voegen i.p.v. een tabletje. In de natuur zullen prooidieren ongetwijfeld een dergelijke hoeveelheid granen in hun spijsverteringsstelsel hebben. Ookal ontbreekt het katten aan amylase om dergelijke koolhydraden te verteren, voedingsstoffen als mangaan worden wel opgenomen in het lichaam.

Veelgestelde vragen/zorgen gaan over bacteriën zoals Salmonella. In onderstaande Engelstalige video legt Dr. Karen Becker uit waarom men zich hier geen zorgen over hoeft te maken. Katten verdragen bacteriën zoals Salmonella vele malen beter dan mensen. In de ontlasting van gezonde katten blijkt van nature soms ook al Salmonella voor te komen. Daarnaast komt Salmonella in vlees net zo vaak voor als in brokken. In vlees wordt deze bacterie gedood door het vlees minimaal 3 dagen te bevriezen.